Nerozumné diety vedou k obezitě!!

30. května 2009 v 19:21 | Capy |  Rady a Tipy
ThinspoMáte kila navíc? Vyzkoušeli jste všechny možné metody hubnutí, jste přeborníky na nejrůznější diety a přesto se očekávaný výsledek nedostavil... Co s tím? Obezita, nadváha, tloušťka, baculatost, jouly, kalorie, dieta bezuhlovodanová, bodová, oddělená strava, tukožroutská polévka, ananasové dropsy a další zaručené diety. Téměř každodenní téma, které skýtá mnoho podnětů k hovoru.



JEDNA CESTA K CÍLI

Ať už mají nabízené "berličky" na hubnutí racionální jádro, nebo jsou založené na zcela iracionálních principech, stejně v dosažení trvalých váhových úbytků zůstává hlavní úsilí na člověku samotném. K trvalému hubnutí vede pouze jediná cesta. Snížit energetický příjem a zvýšit výdej. Omezení energetického příjmu můžete docílit různými cestami, od nesmyslných až po rozumné. Pokud se člověk rozhodne pro hubnutí s rozumem, po počátečním úsilí se dostaví zvýšená kvalita života a je vysoká pravděpodobnost, že se člověku stane změna životního stylu přirozenou.
Tak jako si automaticky čistí zuby, automaticky zahrne do svého života jinou skladbu a množství stravy. Pohyb začne přinášet nečekané potěšení. Hubnutí už nebude odebírat tolik potřebnou životní energii.

REGULACE UKLÁDÁNÍ ZÁSOB

Tělo potřebuje ke svému fungování energii. Pracuje jako stroj, který k tomu, aby mohl pracovat, potřebuje nějaké palivo. Pro tělo jsou palivem potraviny. Umožňují správné fungování všech orgánů, srdci pomohou rozvádět krev do celého těla, dodávají energii plicím k dýchání, svalům k pohybu, mozku k myšlení a umožňují nám žít.
Jestliže sníte přesně to množství, které tělo potřebuje k vykonávání svých funkcí, máte stálou váhu. Pokud dodáte paliva (jídla) mnoho a tělo vše nespotřebuje, mění energii z potravin na tuk, který ukládá "na zlé časy" a vy tloustnete. Každý má v těle nějakou tu zásobu tuku, i štíhlí lidé.
To pro případ, kdy byste nemohli dodat tělu žádné živiny. Krmíte-li však tělo moc, ukládá si stále více tuku a následky už dobře znáte sami. Funguje to jako v bance - čím víc si do svého těla uložíte, tím víc toho tam máte. I s úroky, které se podílí na zhoršování vašeho zdravotního stavu.

PALIVO ČEKÁ NA ODČERPÁNÍ

Obezita je definována jako nadměrné množství zásobního tuku v těle. Proto je za hubnutí možno považovat jen pokles tukové tkáně, nikoli ztrátu tělesné vody nebo dokonce svalové tkáně. Tuková tkáň je složena z velkého množství tukových buněk, obsahujících kapičky neutrálních tuků (triacylglycerolů, triglyceridů). Pro představu: 100 g čistého tuku (např. loje) může poskytnout tělu až 3800 kJ, zatímco 100 g sacharidů nebo bílkovin jen kolem 1800 kJ. Tuková tkáň se však neskládá jen z tuku, ale také z vaziva, cév, nervů, takže ve 100 g tukové tkáně je "uskladněno" celkem asi 2700 kJ energie.
Tělo nemá možnost dlouhodobě shromažďovat energii jinak než právě v podobě tuku. Sacharidy se ukládají v podobě glykogenu (zásobního cukru) v játrech a představují jen "provozní pohotovostní zásobu", která se brzy vyčerpá. Tuková tkáň je tedy naprosto nezbytná pro přežití období (včetně krátkých časových úseků) bez přijímání potravy, protože jinak by ihned došlo k odbourávání svalů a jiných bílkovin, které mají v organismu mnohem důležitější úkol než sloužit jako palivo. Pokud tělo přijímá více energie, než je schopno vydat, tukové zásoby narůstají. Pokud je situace opačná, tukových zásob ubývá. Tuková buňka je jen nevinný skladník - pojme, co se jí poručí, vydá, co vydat musí.

KUDY TUKY MIZÍ

Tuková tkáň může ubývat jen jedním způsobem: lipidy (jinak řečeno tuky a látky tukům podobné), uskladněné uvnitř tukové buňky ve formě triacylglycerolů (triglyceridů - tří mastných kyselin vázaných na molekulu glycerolu), se aktivně, molekula za molekulou, dostávají přes buněčnou stěnu do krve. Po navázání na specializované bílkoviny se v podobě lipoproteinů (kulovité částice přenášející v krvi tuky) transportují buď do jater, nebo - a to je hlavní cesta jejich spotřeby - jsou spalovány svalovými buňkami. Jakékoli rozpouštění tuků a jejich mizení jinou cestou, jak bývá slibováno v reklamách, patří do pohádkové říše.

RYCHLOST NENÍ DŮLEŽITÁ

Pro rychlost hubnutí je tedy podstatné, jak velký nedostatek (deficit) energie vyvoláme zvolenou redukční stravou nebo zvýšeným výdejem energie prostřednictvím pohybu. Při redukci váhy obvykle omezujeme energetický příjem na 4000-6000 kJ za den. V takovém případě tělu "schází" každý den dalších asi 4000-6000 kJ. Obvyklý příjem při stabilizované váze je okolo 10 000 kJ, u hubnoucích recidivistů s úsporným metabolismem musí být bohužel často příjem trvale nižší. Za týden je tedy při zachování stejné pohybové aktivity deficit okolo 30 000 kJ, což představuje právě úbytek kilogramu tukové tkáně.
Mnoho lidí se přesvědčilo, že na váze lze ztrácet i rychleji. Vysvětlením je, že zvláště zpočátku tělo ztrácí zvýšenou měrou tekutiny. Obézní jedinci mají totiž v těle vázáno i značné množství vody. Jedním z důvodů jsou vysoké hladiny hormonu inzulinu, který kromě hladiny krevního cukru ovlivňuje i množství sodíku (a tím pádem i vody) zadržovaného při činnosti ledvin. Při omezení stravy poklesne produkce inzulinu (protože ho není tolik zapotřebí) a zvýší se množství moči. To je samo o sobě pozitivní, ale ztráta tekutin nesmí být zaměňována za úbytek tukové tkáně. Další možnou a rozhodně pozitivní cestou k rychlejšímu hubnutí je zvýšení výdeje energie dostatečně intenzivním a pravidelným cvičením. Tělesný pohyb má celou řadu pozitivních účinků. Brání nevýhodnému poklesu energetického výdeje, šetří a posiluje svalstvo (při hubnutí se bohužel nikdy nespotřebovává jen tuk, ale i bílkoviny), zlepšuje kardiovaskulární zdatnost a má mnoho dalších pozitiv. Ale ani při pravidelném cvičení nelze dlouhodobě předpokládat o mnoho rychlejší pokles hmotnosti. Ono totiž o rychlost ani tak nejde.
Nejpodstatnější je schopnost navodit po redukci novou a přirozenější energetickou rovnováhu a zabránit opětovnému nárůstu hmotnosti. Zvýšením svalové hmoty se většinou zabrání poklesu bazálního metabolismu (látkové výměny zabezpečující život organismu za zcela základních podmínek), způsobeného právě redukcí váhy. Rychlost hubnutí rozhodně není pro celkový úspěch to nejpodstatnější.

ZMĚŇTE SKLADBU JÍDELNÍČKU

Přestože změnu celkového životního stylu nelze redukovat na počítání energie, je dobré získat alespoň základní orientaci v energetických hodnotách potravin a v jejich složení. Vaším cílem by mělo být naučit se sestavit takový jídelníček, který by chutnal, byl rozmanitý, obsahoval vše potřebné pro organismus a zároveň byl energeticky chudší než ten původní. Je důležité, aby v jídelníčku byly zastoupeny všechny potravinové skupiny, ale v různém poměru. Zjednodušeně řečeno to znamená omezit potraviny bohaté na živočišné tuky, sacharidy s vysokým glykemickým indexem, alkohol a zvýšit konzumaci zeleniny a potravin bohatých na bílkoviny, jako jsou mléčné produkty, drůbež, ryby, libové maso apod.
Sestavte si jídelníček tak, abyste u něj byli schopní setrvat delší dobu, aniž byste trpěli na těle či na duši. Jen tak mohou být vaše váhové úbytky trvalé. Ideální je redukce váhy pod odborným vedením.
Lidé s méně kily navíc a bez zdravotních komplikací mohou hubnout "dálkově", např. dle pomůcek společnosti STOB, které si můžete objednat na www.stob-plus.cz, kde také najdete podrobnější informace o energetických hodnotách jednotlivých potravin a inspiraci při sestavování právě vašeho jídelníčku.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama