Tloustneme kvůli nízkotučným jídlům?

30. května 2009 v 18:03 | Capy |  Rady a Tipy
Lidé, kteří častěji jedí nízkotučná jídla než jídla běžná, ve skutečnosti přijímají o 28% více kalorií (u obézních lidí dokonce až o 45%). "Lidé si neuvědomují, že nízkotučná jídla nejsou vždy nízkokalorická jídla," říká Brian Wansink ve své knize "Proč jíme více než myslíme". Tuk je totiž často nahrazen cukrem. Lidé mylně předpokládají, že nízkotučná lehká jídla mají v průměru o 40% nižší obsah kalorií, ve skutečnosti je to však zhruba pouze o 11 procent.
V nedávné studii dostaly dvě skupiny lidí totožné příděly čokolády, které byly označeny buď jako "Běžná čokoláda" nebo "Nízkotučná čokoláda". Tito lidé měli tendenci spotřebovávat zhruba o třetinu více čokolády označené jako "Nízkotučná" a ve výsledku tak přijímali přibližně o 28% více kalorií. Děje se tak, neboť lidé věří, že se budou cítit "méně provinile", pokud budou jíst nízkotučná jídla, a tak mají tendenci se "rozmazlovat" a přejídat. To vede mnohdy k ještě vyššímu příjmu kalorií, než kdyby lidé jedli pokrmy s běžným obsahem tuku.
Nízkotučná jídla tedy pravděpodobně nevyřeší problém obezity. Lidé mají tendenci se přejídat nízkotučnými jídly - dokonce i když je nemají tolik rádi jako ostatní "běžné" pokrmy. Diabetikům radí Wansink: "Zůstaňte u běžných jídel, ale jezte o něco méně. Je to lepší jak pro Vaši dietu, tak pro Vaše chuťové buňky."
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama