Ananas

21. června 2009 v 10:51 | Capy |  Výživa
Ananas je lahodný, voňavý a jeho enzymy napomáhají hubnutí. V Karibské oblasti je pokládán dokonce za afrodisiakum.

Co je na něm dobrého?
Ananas obsahuje asi 90% vody, hodně draslíku, vápníku a sodíku. Dále množství organických kyselin, hlavně kyselinu citronovou, maleinovou a tartarovou. Obsahuje také síru, takže citlivější osoby mohou na jeho konzumaci reagovat bolestí hlavy. Vedle této široké škály vitamínů a minerálů obsahuje také velké množství biotinu, který působí pozitivně na zdraví vlasů, nehtů a kůže.
A nejznámější je asi enzym bromelin, který štěpí bílkoviny na aminokyseliny a tak působí příznivě na trávení, v kombinaci s biotinem, který podporuje fermentaci uhlohydrátů tak ulehčuje trávení a tím přispívá k úbytku váhy. Dále snižuje srážlivost krve, snižuje krevní tlak, působí protizánětlivě a uvolňuje svalstvo. Obsah kyselin působí na zažívání a také trochu močopudně.

Konzervovaný ananas ztrácí až polovinu svých účinných látek a také enzym bromelin se z velké části rozkládá. Mnohem cennější je tedy ananas čerstvý.
Pozor na nezralý!
Konzumovat je vhodné jen a pouze plně zralé plody, nezralé ananasy obsahují velké množství kyselin a to až takové, která vám může při konzumaci poškodit zubní sklovinu a podráždit žaludeční sliznici.
Ananas dozrává při pokojové teplotě, nikdy ho neskladujte v chladnu. Totéž platí pro skladování zralých plodů, ananas prostě chladničku nemá rád.
V kuchyni
Enzym bromelin štěpí bílkoviny na aminokyseliny, čehož lze využít i kuchyni, například při nakládání masa. Ananasová šťáva z něj učiní křehký a lahodný plátek. Lze ho kompotovat či přidávat do omáček. Nejlepší je ale čerstvý jen tak, nebo v kombinaci s jiným ovocem v salátech.
Čerstvý "sweet" lepší než z konzervy
A pokud máte raději sladší ananas z konzervy, ale je vám líto, že jeho účinky nejsou samozřejmě tak výrazné, podívejte se v obchodě po ananasu sweet. Bývá sice trochu dražší, ale krásně voní a hlavně - chutná výtečně. Takže hrozí nebezpečí, že ho sníte na posezení. Přesto citlivé osoby reagují na čerstvý ananas nepříjemným podrážděním sliznice úst, takže jíst velké množství se moc nedoporučuje
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama