Vločky ovesné

21. června 2009 v 10:50 | Capy |  Výživa
OVESNÉ VLOČKY - funkční potravina 21. století
Funkční potraviny jsou potraviny obsahující složky mající v lidském organismu určitou specifickou zdraví prospěšnou funkci. Mezi funkční potraviny zařadila americká Komise pro potraviny a léky i ovesné vločky a výrobky z nich.
Ovesné vločky mají řadu zdravotních benefitů:
  • Obsahují unikátní rozpustnou i nerozpustnou formu vlákniny
  • Nerozpustná vláknina působí mechanicky, podporuje peristaltiku střev a působí proti zácpě a různým onemocněním tlustého střeva a konečníku
  • Rozpustná vláknina, především betaglukany, na sebe váže LDL ("zlý") cholesterol, a snižuje tak jeho hladinu v krvi. Chrání tím lidský organismus před ischemickou chorobou srdeční.
  • Zamezuje velkému kolísání cukru v krvi. Předchází tak onemocnění diabetu 2. typu a také obezitě. Čím déle je totiž hladina krevního cukru stálá, tím déle člověk nepociťuje hlad.
  • Obsahují i vitamíny skupiny B, důležité pro zdravou a krásnou pleť a vlasy, odolný nervový systém a správnou krvetvorbu. A nezapomeňme na minerální látky a stopové prvky, jako jsou zinek, hořčík, vápník, železo, lecitin.
  • V porovnání s ostatními obilovinami mají nejvhodnější skladbu aminokyselin, nezbytných pro stavbu a výživu svalů.
Neocenitelné jsou proto v jídelníčku dětí, dospívajících, sportovců, ale také těhotných žen a těžce fyzicky pracujících. Díky svým zdravotním účinkům jsou však vhodnou přirozenou prevencí jako základní kámen naší každodennní stravy.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama